Σελίδες

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Στη Βουλή το θέμα για τους απολυμένους της ΕΡΤ

«Με πρόσχημα την κατάληψη του Ραδιομεγάρου δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους άδικα απολυμένους από τον Αύγουστο», αναφέρεται στο κείμενο του Β. ΟικονόμουΣτη Βουλή έφτασε χθες το θέμα των αποζημιώσεων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή κατέθεσε ο Βασίλης Οικονόμου. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ήταν λάθος, κάλεσε τους δύο υπουργούς να δώσουν απάντηση στο πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους απολυμένους της ΕΡΤ και ποιο θα είναι το ύψος τους.

«Είναι πλέον κοινή πεποίθηση όλων ότι η πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση για να ανασυγκροτηθεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ήταν λάθος και στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή.
Σε συνέχεια αυτού του λάθους, το ελληνικό κράτος έπρεπε ήδη να έχει καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στους απολυμένους εργαζομένους, με διαδικασίες μάλιστα εξπρές όπως εξπρές ήταν και η εφαρμογή της απόλυσης χωρίς προειδοποίηση. Με πρόσχημα την κατάληψη του Ραδιομεγάρου δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους άδικα απολυμένους από τον Αύγουστο», αναφέρεται στο κείμενο του Β. Οικονόμου.
«Όλους αυτούς τους μήνες οι άνεργοι αυτοί συμπολίτες μας καλούνται να ανταποκριθούν στις ανελαστικές υποχρεώσεις όπως είναι ενδεχόμενα δάνεια, ενοίκια, ανάγκες παιδιών (μαθητών ή φοιτητών), λογαριασμοί σπιτιών ακόμα και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έφτασαν μαζικά τους τελευταίους δύο μήνες και κινδυνεύουν ακόμα και με κατάσχεση της προσωπικής περιουσίας λόγω της απάνθρωπης καθυστέρησης του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που το ίδιο δημιούργησε χωρίς μάλιστα ουσιαστικό λόγο. Οπως μάλιστα μας ενημερώνουν και ενώ το κτήριο έχει περιέλθει στον έλεγχο του Δημοσίου και "εκλείπει ο λόγος" της μη εκκαθάρισης των αποζημιώσεων, ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ.
Πέραν όμως της απαράδεκτης καθυστέρησης καταγγέλλεται ότι κάποιοι διευθύνοντες διαρρέουν ότι δεν πρόκειται να ισχύσει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης που προβλέπεται στο ΦΕΚ (τεύχος Α', αρ φύλλου 170, άρθρο 72/26-07-2013) διότι προβλέπει "μεγάλες" αποζημιώσεις για τους παλαιότερους των υπαλλήλων»!
Ο Βασίλης Οικονόμου ερωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή, αλλά και ο τρόπος υπολογισμού των νόμιμων αποζημιώσεων.
Επίσης, ερωτά από πού θα εξοικονομηθεί αυτό το ποσό. Τέλος, θέτει ένα ακόμη μείζον θέμα: «Υπάρχει η σκέψη να προβλέψετε πρόσθετα πλασματικά έτη ασφάλισης σε όσους τουλάχιστον είναι άνω των 55, χωρίς εξαγορά χρόνου, με κατ' εξαίρεση δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, δεδομένου ότι είναι πρακτικά απίθανο να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να φθάσουν στις τυπικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης;»
Υ.Γ. Οι οικονομικές υπηρεσίες της ΕΡΤ αλλά και ο ειδικός διαχειριστής της Γκίκας Μάναλης έχουν πλέον επιστρέψει στο Ραδιομέγαρο, οπότε δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία ότι δεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για το πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση. Μόνο μία φήμη, ότι οι εκκαθαρίσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

ΠΗΓΗ:enet.gr (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)