Σελίδες

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σημαντικές αποφάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προέβη σήμερα σε ανακοινώσεις που αφορούν την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μελέτης για την αποκατάσταση της λίμνης Ιωαννίνων, την προώθηση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης για την αποχέτευση Συβότων – Πλαταριάς και την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού, το αντίστοιχο έργο της Παραμυθιάς. τις αποζημιώσεις   πληγέντων από πλημμύρες και την απογραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αναλυτικά
Μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας
Μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη για την λίμνη των Ιωαννίνων, προωθεί προς εκπόνηση η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς πέτυχε την ένταξή της από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΜΠ030), με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Το αντικείμενό της είναι «Μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος».
Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, η μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας αναμένεται να συμπληρώσει ορισμένα δεδομένα ως προς τη μελέτη που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο «Πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, στο Δήμο Ιωαννιτών Π.Ε. Ιωαννίνων». Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα κατασκευαστούν και τρεις γέφυρες με τις οποίες θα σπάσει το ανάχωμα. Η κατασκευή γεφυρών προβλέπεται στην αρχική μελέτη για τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, όμως αυτές δεν είχαν γίνει αποδεκτές κατά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
«Εμείς θέλουμε να γίνουν οι τρεις γέφυρες στο έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, για αυτό και ζητήσαμε αυτή τη μελέτη. Με την ευκαιρία θα μελετήσουμε όλον τον χώρο πίσω από το ανάχωμα που υφίσταται νόμιμα από το 1961, είτε αυτό αφορά την Αμφιθέα, είτε το Πέραμα. Ως Περιφερειακή Αρχή, που γνωρίζουμε τα θέματα της λίμνης, ξέρουμε ότι μέσω αυτού του κομματιού έμπαινε από τις πηγές φρέσκο νερό στη λίμνη. Για αυτό έχουμε εγκαταστήσει τις αντλίες που δίνουν νερό σήμερα. Μας ενδιαφέρει και ο αθλητικός τουρισμός, που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και σε όλες τις προτάσεις που αφορούν δράσεις πίσω από το ανάχωμα. Μας ενδιαφέρει να επικοινωνούν τα νερά της λίμνης με το βουνό. Ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος είναι μια σπουδαία παρέμβαση που θέλουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο να την υλοποιήσουμε».
Η μελέτη αποχέτευσης Συβότων – Πλαταριάς
Η εξέταση του φακέλου της μελέτης για την κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού για την περιοχή Συβότων – Πλαταριάς- Πέρδικας Θεσπρωτίας, από την Ε.Δ.Α. προωθείται κατά προτεραιότητα με εντολή του Περιφερειάρχη, όπως ανέφερε σήμερα ο ίδιος. Κι αυτό γιατί όπως, είπε, στόχος είναι, αν πληροί όλες τις προδιαγραφές, να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ, ώστε στη συνέχεια να είναι από τα πρώτα που θα μεταφερθούν προς χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα 2014-2020. «Για την Περιφερειακή Αρχή, όλες οι μελέτες αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών που αφορούν τις παραθαλάσσιες περιοχές αποτελούν προτεραιότητα γιατί ενισχύουν τις υποδομές και βοηθούν την ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή που είχαν για την εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης οι υπηρεσίες της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενώ το αίτημα για ένταξη της πράξης έχει υποβληθεί από την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας.
Προς δημοπράτηση η αποχέτευση – βιολογικό καθαρισμό Παραμυθιάς
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης και κατασκευής βιολογικού καθαρισμού της Παραμυθιάς. Το έργο, όπως είπε, λόγω σπουδαιότητας και προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και να μην υπάρχουν προβλήματα, ύστερα από αίτημα του Δήμου Σουλίου, θα κατασκευαστεί με την ευθύνη και επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τη συνεργασία στελεχών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Προς έκδοση η Κ.Υ.Α. για τους πλημμυροπαθείς
Μετά από τρία χρόνια προωθείται προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Μετά από συνεχή διαβήματά μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία, η Κ.Υ.Α. βρίσκεται πλέον στο στάδιο συλλογής των υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Έκκληση για απογραφή των κτηνοτροφικών μονάδων
Παρά το γεγονός ότι απομένουν έξι εργάσιμες ημέρες για την ηλεκτρονική απογραφή των αιγοπροβάτων, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που δεν έχει προσέλθει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
«Κάνω τελευταία έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν για απογραφή. Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολέσουν τα δικαιώματα για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και οι μονάδες τους θα θεωρούνται ανύπαρκτες για τις υπηρεσίες», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης.